Linkedin Twitter Instagram Facebook YOUTUBE

 Kofein je jedna od najzastupljenihih suplementacija ishrani u gotovo svim zemljama sveta. Njenu konzumaciju prate mnoge kontroverze jer je i medicinski i tržišno interesantna supstanca, a dovoljno svakodnevno zastupljena.

Naučnici iz celog sveta došli su do raznih saznanja o Vitaminu D kao i činjenice da je od presudnog značaja za aktiviranje odbrambenog mehanizma u ljudskom organizmu. Oslabljen imunitet je problem kod gotovo polovine čovečanstva. Situacija se znatno pogoršava ukoliko se boravak na svežem vazduhu i šetnja zamene dužim boravcima kod kuće i u zatvorenim prostorijama.

U organizmu postoje različiti oblici Vitamina A. Svi zajedno čine retinoide (derivate retinoične kiseline). Zbog toga Vitamin A često nazivamo retinol. Ovaj vitamin se rastvara u alkoholu i biljnim uljima dok u vodi i glicerolu to nije slučaj. Toplota mu može narušiti delotvornost a brzo se razgrađuje pod uticajem dnevne i ultraljubičaste svetlosti.

Ovo nije "samo" zdrava hrana, sledećih 14. namirnica su Steven Pratt, M.D., i Kathy Matthews autori knjige "SuperFoods Rx" izdvojili kao namirnice koje bi mogle svakom od nas da promene život, da nam pomognu da živimo duže, bolje i zdravije, a zašto piše u kratkim objašnjenjima za svaku ponaosob. Dakle, šta je to "Superhrana":