Mvasi, biosimilar Avastina, je odobren za određene karcinome pluća, mozga, bubrega, cerviksa i kolorektuma.

Američka agencija za lekove (FDA) odobrila je Mvasi (bevacizumab-awwb) kao biosimilar Avastina (bevacizumab) u terapiji multiplih tipova karcinoma. Mvasi je prvi biosimilar odobren u SAD u terapiji karcinoma.

Mvasi je odobren u terapiji adultnih pacijenata sa određenim kolorektalnim, cervikalnim, moždanim, plućnim i bubrežnim karcinomima. Odobrene indikacije:

  • Metastatski kolorektalni karcinom, u kombinaciji sa intravenskim 5-FU hemioterpijom prve i druge linije. Nije indikovan kao adjuvantna terapija hirurški resekovanog kolorektalnog karcinoma.

  • Metastatski kolorektalni karcinom, u kombinaciji sa hemioterapijom baziranoj na fluoropirimidin-irinotekanu ili fluoropirimidin-oksaliplatini kao druga linija u terapiji pacijenata kod kojih postoji progresija posle primene prve linije terapije baziranoj na bevacizumabu.

  • Ne-skvamozni ne-sitnoćelijski karcinom pluća, u kombinaciji sa carboplatin-om i paclitaxel-om kao prva linija u terapiji neresektabilne, lokalno uznapredovale, rekurentne ili metastatske bolesti.

  • Glioblastoma sa progresijom bolesti

  • Metastatski karcinom bubrega, u kombinaciji sa interferonom alfa

  • Karcinom cerviksa koje perzistentan, rekurentan ili metastatski, u kombinaciji sa paclitaxel i cisplatin ili paclitaxel i topotecan.

Biološki produkti  su generalno izvedeni iz živog organizma poput ljudi, životinja, mikroorganizama ili kvasnica. Biosimilar je biološki produkt koji je odobren a baziran na podacima koji pokazuju da je visoko sličan već postojećem odobrenom biološkom produktu i nema klinički različitosti u smislu sigurnosti, potencije i čistoće.

Česta neželjena dejstva uključuju epistakus, glavobolju, hipertenziju, rinitis, proteinuriju, suvu kožu, rektalno krvarenje, iritaciju kože (eksfolijativni dermatitis). U ozbiljna neželjena dejstva spadaju perforacije i fistule abdominalnih organa, arterijski i venski tromboembolijski događaji, hipertenzija, encefalopatija, proteinurija. Neophodna je obustava unosa leka ukoliko ovi neželjeni efekti postanu ozbiljni i životno-ugrožavajući.

Mvasi je proizvod farmaceutske kuće Amgen, Inc. Avastin je prvi put odobren februara 2004. godine i proizvod je farmaceutske kuće Genentech, Inc.


HIRURGIJA

Operacija hemoroida za trajno oslobađanje od tegoba

 Hemoroidi su izbočine, čvorići različite veličine u analnoj regiji, koje čine otečene vene. Mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji se javljaju ispod sfinktera (kružni mišić koji zatvara anus) i skloni...

Primarni karcinom jetre kod odraslih

   Primarni karcinom jetre kod odraslih je oboljenje kod kojeg maligne (karcinomske) ćelije formiraju tkivo u jetri. Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom organizmu. Sastoji se od dva lobusa, a...

Opekotine (Combustio, opekotinska bolest, opekotinski šok)

 Opekotine (combustio) su lokalne povrede, koje nekad mogu biti praćene poremećajem opšteg stanja organizma. Nastaju pri dejstvu toplih izvora: usijanih predmeta, plamena, vrele vode i drugih tečnosti (najčešće ulja), pregrejane vodene...

INTERNA MEDICINA

Pretkomorske (atrijalne) aritmije

PRETKOMORSKE ARITMIJE - Ektopični impulsi mogu da krenu iz bilo kog dela pretkomora.     Pretkomorske (atrijalne) ekstrasistole - nastaju kada jedan ektopični impuls emituje draži koje se šire po čitavom srcu ili samo po...

Srčane aritmije (Poremećaji srčanog ritma, dysrrhytmiae cordis)

Srčane aritmije (Poremećaji srčanog ritma, dysrrhytmiae cordis) - Normalan sinusni ritam uslovljen je funkcijom sinusnog čvora, koji ima ulogu vodiča srca sa frekvencom 50-100/min.   Uzroci srčanih aritmija su razni. Najčešće su u pitanju kardijalna...

Akutno plućno srce (Cor pulmonale acutum)

Akutno plućno srce (Cor pulmonale acutum) - Nastaje prekidom cirkulacije u jednoj od GLAVNIH GRANA a.pulmonalis ili kada mnogobrojni mali embolusi prekinu cirkulaciju velikog broja malih grana a.pulmonalis (obično masivne embolije). Opstrukcijom više od 2/3 plućnog vaskularnog...