Po definiciji SZO - profesionalno područje rada medicinskih sestara je u pružanju pomoći pojedincu, grupi ili zajednici kada njima nedostaje snaga, volja ili znanje. Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću humanost i predanost pozivu. Sestre moraju uvek da slušaju pacijente i ono što oni govore. To može biti od suštinskog značaja bez obzira kako delovalo nebitno sestri u određenom momentu. Sestrinstvo je po svojoj prirodi zasnovano na saradnji. Sestre i drugo medicinsko osoblje moraju efikasno da komuniciraju u cilju pružanja adekvatnog tretmana i medicinske potpore. Efikasna sposobnost komunikacije u sestrinstvu stvara visok nivo zadovoljstva korisnika i sprečava nastanak greški. Sestre su odgovorne za razumevanje ali i u isto vreme da bude shvaćena poruka koju prenose. One moraju pažljivo da slušaju i prijavljuju informacije ispravno i tačno. Medicinske sestre moraju razviti visok nivo samopoštovanja, koje će rezultirati i poštovanjem onih za koje profesionalno brinu. U prvom redu kao i svi drugi profesionalci moraju se stalno obrazovati i time steći vlastitu sigurnost i poštovanje svojih pacijenata, saradnika i poslodavaca.

 Medicinska sestra je deo medicinskog tima u kome može ravnopravno učestvovati samo ako dobro zna svoj posao. Svaka nesigurnost ruši samopoštovanje.

 

Ciljevi:

  • Pomaže pacijentu u području zdravstvene nege, pri različitim nivoima zdravlja, od začeća do smrti i u meri u kojoj on to nije u stanju;
  • Vraća i podiže sposobnost za samonegu;
  • Pomaže da pacijent prihvati svoju bolest, da dostojanstveno živi i mirno dočeka kraj....

 

Izvor: Akademijazakme.edu.rs

 


Medicinska dijaspora na Petoj konferenciji

Peta Konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana 20. i 21. juna 2014. u Beogradu. Svečano otvaranje zakazano je za petak, u 9 časova, u hotelu Metropol Palas.

Opširnije...

Zykadia (ceritinib) - Novi lek u borbi protiv karcinoma pluća

    

Američka agencija za lekove (FDA - The U.S. Food and Drug Administration) odobrila je upotrebu leka Zykadia (ceritinib) kod pacijenata sa određenim tipom uznapredovalog (metastatskog) nemikrocelularnog karcinoma pluća (non-small cell lung carcer - NSCLC).

Opširnije...

Cyramza (ramucirumab) novi lek u terapiji karcinoma želuca


 
Američka FDA odobrila je Cyramza (ramucirumab) u lečenju pacijenata kod uznapredovalog adenokarcinoma želuca i gastro-ezofagealnog prelaza.

Opširnije...
eXTReMe Tracker