VI KONGRES UINARS, 26-28. septembar 2014.godine, Niš

 VI KONGRES UINARS sa međunarodnim učešćem održava se u Nišu 26. - 28. septembra 2014. U konačan stručni program VI Kongresa UINARS uvršteno je približno 200 stručnih saopštenja i tema za diskusiju raspoređenih u 2 kongresna dana, 2 hotela i 7 konferencijskih sala. Treći kongresni dan rezervisan je za interaktivnu diskusiju, izveštaje, zaključke i planove za dalji pravac delovanja UINARS. Usled vremenskih, prostornih i finansijskih ograničenja bili smo prinuđeni odložiti jedan broj stručnih saopštenja, planiranih i prijavljenih za ovaj Kongres, za neku od sledećih aktivnosti UINARS, a predavanja koja su ušla u stručni program morali smo vremenski ograničiti i podeliti u više paralelnih stručnih sesija.

Opširnije...

Popust za kurseve engleskog jezika - Angloland.rs

U saradnji sa Angloland školom jezika omogućili smo svim posetiocima sajta SvetMedicine.com i SvetMedicine.rs popust za odabrane kurseve engleskog jezika (kursevi engleskog za osnovce, srednjoškolce i odrasle, priprema za Cambridge ispite FCE.CAE.CPE i TOEFL.IELTS, medicinski engleski....).

Opširnije...

Keytruda (pembrolizumab) - Novi lek u borbi protiv uznapredovalog melanoma

 Američka agencija za lekove (FDA - The U.S. Food and Drug Administration) dala je garancije za ubrzani postupak odobravanja leka Keytruda (pembrolizumab) u terapiji pacijenata sa uznapredovalim ili neresektabilnim melanom, a koji ne reaguje na postojeću dostupnu terapiju. Prema epidemiološkim studijama incidenca melanoma se udvostručuje svakih 10 godina i raste brže od incidence drugih solidnih tumora.

Opširnije...

10. Jesenji Festival zdravlja Beograd 2014.

  Pod sloganom „Svako dobro!” u četvrtak i petak, 25. i 26. septembra 2014. godine, u Domu omladine (Makedonska ulica 22) u centru Beograda biće održan Jubilarni 10. Jesenji „Lilly apoteke” Festival zdravlja Beograd 2014. (ishrane, dijetetike, wellnes-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege). 

Opširnije...

Srbija: Usvojene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

 Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je 31.08.2014.godine izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se omogućuje brže školovanje lekara specijalista i efikasniji odgovor na potrebe srpskog zdravstvenog sistema. 

Opširnije...

Studija koju su izveli francuski istraživači sa i-PRI (International Prevention Research Institute, Lion, Francuska), predstavlja sveobuhvatan pregled preko 40 zasebnih studija, koje dovode u vezu dijabetes tip 2 i rak dojke, a podacima je pokriveno više od 56.000 slučajeva raka dojke sa četri kontinenta.

Autor studije naglašava da su oni pronašli značajno povišen rizik od raka dojke kod žena koje boluju od dijabetesa, prevashodno onih koje su u postmenopauznim godinama života, kao i da studija ne pokazuje dokaze koji bi podržai takvu povezanost kod žena u premenopauznim godinama ili kod onih sa dijabetesom tip 1. 

 

 

Visok BMI može biti razlog

 

Istraživači navode da visok BMI može biti razlog (BMI = Body mass index). Preterana gojaznost, naročito oko struka, je poznata kao faktor rizika za dijabetes tipa 2. Gojaznost je takođe faktor rizika i za rak dojke. Izveštaji Britanskog Centra za Istraživanje Raka ukazuju na porast rizika oko 30% kod postmenopauznih karcinoma dojke, i da je višak kilograma uzročnik raka dojke kod preko 4000 slučajeva svake godine, u Britaniji.

Možda postoji i diretna biološka povezanost. Preterana gojaznost je vrlo česta kod dijabetesa tipa 2, a biološki mehanizam kod raka dojke bi stoga dolazio putem hormonske aktivnosti, koji povratno dovode do rasta karcinoma.

Drugi faktori koji podstiču razvoj raka dojke uključuju: starost, endogene i egzogene hormone, gustinu tkiva dojke, istoriju trudnoća, porodično nasleđe, kao i istoriju nekih drugih tipova benignih oboljenja dojki.

 

Izvor: 

Boyle et al, British Journal of Cancer, early online publication expected on 14 Sep 2012. Cancer Research UK; World Cancer Research Fund "Type 2 Diabetes Linked To Breast Cancer Risk." Medical News Today. MediLexicon, Intl. 

 

 


eXTReMe Tracker