XI Prolećni Festival zdravlja Beograd 2015.

 

 

Pod sloganom „UČINITE DANAS NEŠTO DOBRO ZA SVOJE ZDRAVLJE!” u četvrtak i petak, 19. i 20. marta 2015. godine, u Domu omladine (Makedonska ulica 22) u centru Beograda biće održan 11. Prolećni Festival zdravlja Beograd 2015. (ishrane, dijetetike, wellness-a, zvanične i alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege).

 

Opširnije...

Dan retkih bolesti - 28.februar

U 2015. godini obeležavamo osmi za redom Dan retkih bolesti. Nastavljajući započeto, Danom retkih bolesti 28.02.2015. želimo da skrenemo pažnju na svakodnevni život obolelih, njihovih porodica i negovatelja koji žive sa retkom bolešću.

 

Opširnije...

15 februar - Međunarodni dan dece obolele od raka

 Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se od 2002. godine, svakog 15. februara, kada se širom sveta šalјe poruka da je briga o kvalitetu lečenja i kvalitetu života, emocionalnim i socijalnim potrebama dece obolele od raka i njihovih porodica - globalni prioritet javnog zdravlјa.

Opširnije...

Mobilna baza lekova - Mediately

Predstavljamo Vam novu mobilnu aplikaciju ''Mediately Baza Lekova'' koja omogućuje pristup celokupnoj bazi podataka o lekovima dostupnim u Srbiji.
Aplikacija omogućuje besplatno pregledanje kroz više od 2500 lekova i omogućuje pristup kritičnim informacijama, kao na primer podacima o doziranju, indikacijama, kratak sažetak karakteristika leka, trenutnim cenama.......

Opširnije...

IX evropska nedelja prevencije raka grlića materice 25 – 31. januar 2015. godine - „DAN ZA SEBE“

Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka grlića materice može biti sprečen!

Pridružite se kampanji!

Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka grlića materice.

Opširnije...

Studija koju su izveli francuski istraživači sa i-PRI (International Prevention Research Institute, Lion, Francuska), predstavlja sveobuhvatan pregled preko 40 zasebnih studija, koje dovode u vezu dijabetes tip 2 i rak dojke, a podacima je pokriveno više od 56.000 slučajeva raka dojke sa četri kontinenta.

Autor studije naglašava da su oni pronašli značajno povišen rizik od raka dojke kod žena koje boluju od dijabetesa, prevashodno onih koje su u postmenopauznim godinama života, kao i da studija ne pokazuje dokaze koji bi podržai takvu povezanost kod žena u premenopauznim godinama ili kod onih sa dijabetesom tip 1. 

 

 

Visok BMI može biti razlog

 

Istraživači navode da visok BMI može biti razlog (BMI = Body mass index). Preterana gojaznost, naročito oko struka, je poznata kao faktor rizika za dijabetes tipa 2. Gojaznost je takođe faktor rizika i za rak dojke. Izveštaji Britanskog Centra za Istraživanje Raka ukazuju na porast rizika oko 30% kod postmenopauznih karcinoma dojke, i da je višak kilograma uzročnik raka dojke kod preko 4000 slučajeva svake godine, u Britaniji.

Možda postoji i diretna biološka povezanost. Preterana gojaznost je vrlo česta kod dijabetesa tipa 2, a biološki mehanizam kod raka dojke bi stoga dolazio putem hormonske aktivnosti, koji povratno dovode do rasta karcinoma.

Drugi faktori koji podstiču razvoj raka dojke uključuju: starost, endogene i egzogene hormone, gustinu tkiva dojke, istoriju trudnoća, porodično nasleđe, kao i istoriju nekih drugih tipova benignih oboljenja dojki.

 

Izvor: 

Boyle et al, British Journal of Cancer, early online publication expected on 14 Sep 2012. Cancer Research UK; World Cancer Research Fund "Type 2 Diabetes Linked To Breast Cancer Risk." Medical News Today. MediLexicon, Intl. 

 

 


eXTReMe Tracker